Viták kereszttüzében az új városnév 2.

Kedves Éles Minály!
Mondandóm bevezetÅ‘jeként meg kell köszönjem olvasói levelének bár elkeseredett, de tisztességes hangját, ami nem mindig volt jellemzÅ‘je az MDF-beli állásfoglalásoknak. Igy például kedvetlen emlékként még ma is Å‘rzöm a tavaszi választásra átírt SZDSZ-plakátok egyikét amelyen MDF-ügyködÅ‘(k) azzal vádolt(ak), hogy annak idején, mint újdonsült város tanácstagja, a Leninváros név szülÅ‘je én voltam. Akkoriban az ízléstelen hazugságokra nem válaszoltam, most is csak e levélváltás ürügyén említem meg, hogy ama elsÅ‘ városkeresztelÅ‘ után – igaz, gyávaságból más indokkal, de a valóságban az új városnév miatt – akkori, és esetleges késÅ‘bbi tanácstagságaimról lemondtam.
Továbbá azt is meg kell említenem, hogy 26 éven át Tiszaszederkény állatorvosa voltam, és hiszem, hogy e hosszú idő alatt érzékelhető volt a falu- és emberszeretetem. Amiből egyenesen következik, hogy e kedves, ősi településnek rosszat ma sem akarhatok.
A nagyipar és általa a város a kedvezÅ‘ vízföldrajzi és geológiai viszonyok miatt települt erre a tájra. Építményrendszere azonban nemcsak Tiszaszederkény, hanem Tiszapalkonya, Oszlár, Sajószöged és Sajóörös egykori közigazgatási területébÅ‘l is kihasított kisebb-nagyobb darabot. Hogy pontos legyek : Tiszapalkonya területébÅ‘l többet, mint a szederkényi határból, amibÅ‘l az is következhetne, hogy Palkonya is igényt tarthatna a városnévre, városunk azonban, noha e kedves falucskák gyűrűjében épült, egyik településsel sem azonosítható. Bár az önkormányzatban, az SZDSZ abszolút többséget élvez és így szinte minden kérdésben egyedül is dönthetne, vélem, érzékelhetÅ‘, hogy egyik képviselÅ‘je se kerget pártérdeket: ki-ki legjobb tudása, lelkiismerete szerint áll döntéseiben erre vagy arra az oldalra. Ami gyakorta azt jelenti, mint például ,városnév eldöntésénél –
egymás ellen szavaznak
az SZDSZ-beliek. És ezt figyelembe
véve a más városok önkormányzatban érzékelhető pártviaskodást, minden városlakót megelégedéssel tölthet el.
A november 8-i önkormányzati ülés egységesen csak a városnév megváltoztatásának szükségességét mondta ki, de a névválasztást, a döntés jogát önmagának fenntartotta, gyakorlatilag a városlakókra bízta. És hogy ez a véleménykérés a költségkímélés érdekében nem népszavazással hanem levelezőlapos megkérdezés rnódszerével történt nem változtat a tényeken a beérkezett 4424 szavazatból Tiszaújváros 2084. Tiszaszederkény (bár a bizottsági ajánlás ezt a városnevet sugallta a levelezőlapon_) csak 1727 szavazatot kapott. Mindennek eredményeként — volt légyen bármelyik képviselőnek bármiféle véleménye — jogosan más nevet nem választhatott.
Mindez természetesen nem jelentheti azt, hogy a falu ne őrizhetné meg a továbbiakban is ősi, gyönyörű nevét Mint ahogyan Budapest közigazgatási határain belül például Újpest, Zugló, Óbuda, stb. a holnapokban is Újpest, Zugló. Óbuda marad.
Végezetül, kedves Éles Mihály néhány tárgyi tévedésére hívnám fel figyelmét.
1. Elítél, mert hozzászólásomban nem volt semmi ceremónia, ünnepélyesség, csak szürke (reménykedem: tényszerű) hétköznapiság.
Gondolom, az önkormányzat nem ünnepi beszédeket, hanem esetleg szürke, de mindenképpen igazságos, logikus érvelést vár el a képviselőktől. A harsogó szónoklatok elmondását az elmúlt hónapokban a Parlamentben gyakorolták.
2. Csak félrehallásból születhetett apróbb hiba, de el kell mondanom, hogy én nem Tiszaújvár hanem Tiszaújhely városnévre szavaztam a levelezőlapon. De hát ez, ízlelgetvén önmagamban a felsorolt kínálatot, szívem joga volt.
3, Nem hiszem. hogy a képeslapos megjegyzés a képviselőkre olyan hatást gyakorolt, hogy annak révén 12 dühös ember született. Gondolom a véleményalkotásban Váradi József okos érvelésének nagyobb súlya volt.
4. Befejezésként annak kijelentését is megkockáztatom, hogy a város lakosságának jelentős százaléka nem a Tiszaszederkény városnév, hanem a Tiszaszederkény városnevet zászlajára tűző, de helyi megnyilvánulásaiban is szélsőséges megoldásokat felvonultató MDF ellen szavazott. És ezért a véleményért a véleményt tükröző számszerű vereségért a képviselő testület felelőssé ugyebár nem tehető.
Kedves Éles Mihály! Szeretném ha leírt mondataimat és bennük érveimet nem ellenséges üzenetként értékelné. Hiszem, hogy ön abból a táborból azon kevesek közé tartozik, akiknek elképzelésében az enyémhez hasonló álmok élnek egy tiszta erkölcsű, szabad hazáról.

Tisztelettel:
Zabos Géza

Szóljon hozzá!

Kötelező

Kötelező, Nem nyilvános