Marhalegelő

Tiszaújváros — Nemzeti  Sportváros — Virág(os)város — Fürdőváros — Triatlonváros —, s a következő stáció — Börtönváros?!
Ezt itt a kérdés! Ezt a kérdést kell eldöntenie Tiszaújváros polgárainak szeptember 14-én. Döntsön a nép arról, „hogy munkahelyteremtÅ‘ beruházás részeként az Ipari Park területén büntetés -végrehajtási intézet létesüljön?” Ez az ördögi árucsere így leírva is elképesztÅ‘, hát még ha meg is valósul — háromszáz munkahelyért cserébe egy börtönt! Most tehát népszavazás következik a velejáró izgalmakkal és költségekkel (csaknem 3 millió forint). Mindez elkerülhetÅ‘ lett volna, ha az Igazságügyi Minisztérium „megkeresésére”, egy udvarias, de határozott elutasító választ ad az önkormányzat. Valahogy így: Köszönjük, hogy ránk gondoltak, de az Ipari Parkunkat ipartelepítésre hoztuk létre, és azon fáradozunk, hogy ipari nagybefektetÅ‘ket hozzunk városunkba. Városfejlesztési koncepciónk pedig más irányú, nem szerepel benne büntetés – végrehajtási intézmény létesítése. EttÅ‘l azonban merÅ‘ben eltérÅ‘ válasz született. Kár.
Jelen helyzetben az elutasító válaszhoz úgy látszik önkormányzati, polgármesteri kurázsi szükségeltetne, de hát tudott dolog, hogy „hátszéllel” szemben sem érdemes… Elvárhatjuk-e ezek után az önkormányzat „erÅ‘s” embereitÅ‘l, hogy a kedvünkért tudathasadásos állapotba kerüljenek? Mert bevallva vagy be nem vallva Å‘k mégis csak börtönpártiak! Koscsó Lajos alpolgármester úr „racionális gazdasági érvek miatt támogatja”, úgy tűnik, számára a börtön csak matematika, gazdasági számítás — játék a számokkal, s játék a szerencsével. A népszavazás is játék, méghozzá kétesélyes játék mert ha a „Nem” gyÅ‘z, az önkormányzat veszít, közel 3 milliót, ha az „Igen” gyÅ‘z, akkor viszont nagyot „kaszál”. Nagyot kaszál úgy, hogy még csak bele sem izzad! Magyarán, könynyen jött, „talált” pénzre tesz szert. A „talált” pénznek pedig ismerjük a sorsát…
A pénznek nincsen szaga, a pénz elmegy, és a börtön marad! Várhatóan a cél érdekében megkezdÅ‘dik a puhítás, a gyúrás, mint ahogy olvashattuk is már „az elkövetkezÅ‘ másfél hónap errÅ‘l fog szólni”.
A Tisza TV már el is kezdte az ez irányú ténykedést egy propaganda filmmel — amelyet az új veszprémi börtönről forgatott —, csupa jó hírrel! Megtudhatjuk, hogy a veszprémi börtönben alkalmaznak mérnököt, orvosokat, pedagógusokat és minden bizonnyal — bár erről nem esett szó —, börtönőröket is! Az önkormányzatunk tehát gondolkodhat újabb iskolabezárásról, hogy a háromszázas létszámot feltöltse jobb sorsot érdemlő pedagógusokkal.
Amint azt a népszavazásra feltett kérdésbÅ‘l tudjuk, a börtön helyét az Ipari Parkban jelölték ki. Pontosabban az Ipari Park Szederkény felé esÅ‘ részében. A közel nyolcszáz esztendÅ‘s múltra visszatekintÅ‘ település nyugalmát zavarta már a századok folyamán tatár, török, labanc, német, orosz. Most az MSZP-s többségű önkormányzat akaratából kockát vetnek, s ha úgy fordul a kocka: börtönnel sújtanak bennünket! Szégyen! Ez igazi zöldmezÅ‘s beruházás! Lehet, hogy kevesen tudják, ezért elárulom, ezen a zöld mezÅ‘n nem is oly rég még a szederkényi marhák legelésztek. — Szegény marhák, ha ezt megérhették volna…
Komolyabbra fordítva a szót, én, mint a közügyek iránt fogékony állampolgár, nem tartom alkalmasnak ezt a helyet büntetés – végrehajtási intézet létesítésére. Mert mit látna a fogva tartott, ha kikönyökölne a rács nélküli ablakon? Egyik oldalon látna egy futballpályát háló nélküli kapukkal, másik oldalon pedig hatalmas olaj és gáztartályokat, megtetézve percenként többszöri villanófénnyel a szemébe.
Meglehet — ilyen környezet láttán — a lakókat előbb-utóbb elfogja a bezártság érzése, s talán a szökés gondolata is. Abban bízom, hogy a Kőszeg Ferenc vezette Helsinki-bizottság környezettanulmányokat végez majd és nekem lesz igazam.
Ezért alternatívaként egy másik helyszínt javasolnék. Épüljön például a Kertvárosban, ott is van zöldmező és jó rálátás a virágoskertekre, és a szebbnél szebb házakra. Igaz, hogy a másik oldalon a gát emlékeztetheti őket a szabadság korlátaira is.
Ha ez sem tetszene az illetékeseknek, van még egy ötletem. A posta épület, amelyet annak idején kis Bastille-nak is nevezett a népnyelv, apróbb átalakítással — néhány rács eltávolításával — ideális börtön lehetne. S ha valaki ezután azt gondolja, hogy fölöttébb vicces kedvemben vagyok, az nagyon téved. Mert mitÅ‘l volnék vicces?! Attól, hogy hazudták: – az Ipari Parkban munkahelyeket teremtÅ‘ ipar lesz, attól, hogy ha megépül a börtön, a befektetÅ‘k és a turisták is elkerülnek bennünket, attól, hogy a szederkényi ingatlanok elértéktelenednek?!
Ezeket is gondoljuk át, mielőtt szavazunk.

Szóljon hozzá!

Kötelező

Kötelező, Nem nyilvános