Krisztusi igazságok

“Ha e beteg, bolond világra
Uram, még egyszer megszületnél,
Bár milliónyi templomod van,
Kezdhetnél megint Betlehemnél”
(Dutka Ákos)

Próféták ( Ézsaiás, Mikeás ) prófétálták már sok száz évvel előbb, hogy Szűztől születik majd a Megváltó, a júdeai Betlehemben. A jövendölés beteljesedett; angyalok serege tudatta az örömhírt a nyájakat őrző pásztorokkal: megszületett a várva-várt Szabadító, menjenek imádni Őt. Napkeletről pedig bölcsek érkeztek egy fényes csillagot követve, mely csillag megállt egy istálló fölött, mutatva: ide született a Messiás! Mert bezáródtak az ajtók, bezáródtak a szívek, a lelkek a bebocsátást kérő, utolsó órás – áldott állapotú asszony – Mária előtt! Nem fényességes palotában, hanem egy istálló jászlában feküdt – barmok között – a világ jótevője. Az írástudók nem ismerték nem is ismerhették fel, mert nem ilyen szegény jövevényt vártak s nem is számoltak vele. Nem számoltak Jézussal aki azért született e világra, hogy magára vegye annak összes bűnét, s általa jobbá, igazabbá váljon a világ.
– “Ha valaki hallja az én beszédeimet, és nem tartja meg azokat, én nem ítélem el azt; mert nem azért jöttem, hogy elítéljem a világot, hanem azért, hogy megmentsem.” – Azért jött, hogy a szemet szemért – helyett – hirdesse: -” aki megüti a jobb arcodat, annak tartsd oda a másikat is!”
– Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenséged helyett – arra tanítja az embereket, hogy: ” szeressétek ellenségeiteket, imádkozzatok üldözőitekért! (…) Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük!”
– Íme Jézus tanításainak rövid summázatában is benne van egy élhetőbb világ eljövetelének ígérvénye.

Azért jött, hogy megszabadítsa az embert a dölyftől, az önző kapzsiságtól és a képmutatástól s helyette uralkodjék el a jóság, szelídség, és a szeretet ; legyen békesség és jóakarat a földön, az emberek között.
Ezen útravalóval küldi el tanítványait is: – “Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében… ” Adják tovább a szeretet igéit azoknak akik már rég áhítoznak rá . Mert szeretetéhség volt ( és persze van ma is ! ) az emberiség jobbik felében. Így terebélyesedhetett ki, terjedhetett el tehát századokon át, az akkor ismert világban Jézus igazsága, s erősödött, izmosodott erős hitté, hitvallássá, majd – hatalommá.
Mert “hatalommá” vált a keresztény egyház, emberarcú, embertermészetű nagyhatalommá, (földi halandókkal, esendő, gyarló emberekkel) a HATALOM minden ismérvével: dölyf, képmutatás, önző kapzsiság – Jézus nevével!
Jézus nevében lobbantak fel a máglyák, teltek meg a gályák és kezdődtek évtizedekig tartó öldöklő háborúk, kegyetlen harcok Európa nyugati felén! Nemzet nemzet ellen, testvér testvér ellen, itt is ott is, a krisztusi igazságot hirdetve,tűzve a zászlókra! És a végeredmény: nemcsak egy felcserélt ” buta betű”, keresztény helyett keresztyén ( az is csak magyarul) ahogyan Illyés Gyula írta, hanem halottak tízezrei, máig be nem gyógyult sebek! És persze a meghasonlást követő – megújulás. Akkor ! – És most?!

“Szalmajászolnál rangosabb hely
Uram, tenéked ma se jutna:
Soha messzibb a Te országod,
“Miatyánkod” bár mindenki tudja”
Dutka Ákos ezerkilencszázhuszonháromban írt sorai, soha sem voltak időszerűbbek mint éppen napjainkban. Mert ma ott tartunk, hogy az Európai Unió (lám ismét Európa!) szövegezett alkotmányának előszavában, bevezetőjében sem kaphat helyet a keresztény gyökerekre való utalás! E globalizált világ nagyobbik hányadát már nem érdekli, nem érinti nem hatja át a keresztény erkölcsiség, a keresztény hitvallás. A két “Úr” közül végérvényesen a Mammont választotta ; – ” Kihűlt a sziv, elszállt a lélek,/ A vágy, a láng csupán a testé; / Heródes minden földi nagyság, / S minden igazság a kereszté…” ( Ady Endre: Karácsony ) Igen ma is minden igazság a keresztre feszített Krisztusé ! Ám mégis a hazugságé a diadal, mégis a hazug világ tombol! És nincs mit tenni, mert gyérül a hitvallók száma és hatása, ereje gyengül ; Amerikában már templomokat zárnak be. Napi újsághír: ” Garázs vagy drogrehabilitációs központ lesz a tavaly bezárt clevelandi magyar templom helyén.” – Jézus szavai: ” Nem marad itt kő kövön, amit le ne rombolnának. (…) Mert nemzet nemzet ellen és ország ország ellen támad, lesznek földrengések mindenfelé, lesznek éhínségek: a vajúdás kínjainak kezdete ez!” És a vég?! – El kell, jöjjön az idő amikor (amint “Róma s erős Babilon leomlott”) majd össze dől a globálbirodalom is ez a furcsa torz szülemény , maga alá temetve az imádott Mammont . – Mert nem történhet másképp!

Bármi történt is a mögöttünk hagyott két évezredben, Jézus születésének titka, Karácsony misztériuma, semmit sem veszített varázsából, az emberiség ünnepe maradt. Bár csillog-villog az a mesterséges hideg fény ami körülveszi, amely egyre zavaróbb, egyre bántóbb, mégis a belülről sugárzó fény az erősebb – mert az jászolmeleget áraszt . S a világon, a földkerekség legeldugottabb zugaiban is ünnepelnek és vágyakoznak az emberek egy szerethető, békés világ után, a krisztusi igazságok beteljesedését várva. Hit , remény s annak a bizonyosságnak az óhajtása, hogy a :

“Karácsonyi rege
Ha valóra válna,
Igazi boldogság
Szállna a világra…”

Éles Mihály
2010.december,23.

Gondolat – Tiszaújvárosi Szemle

A hozzászólások zároltak.