Emlékműsor

” …egyszer majd el kell temetNI

és nekünk nem szabad feledNI

a gyilkosokat néven nevezNI!”

Az emlékműsor az  ’56 – os forradalomból csak  Nagy Imre kétségbeesett rádiószózatát idézi a magyar és a világ népéhez, valamint Tamási Áron Magyar Fohász című írását. És mégis ötvenhatról, ötvenhatért szól Ady, József Attila , Pilinszky János, Nagy Gáspár, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Illyés Gyula, Ratkó József, Hobó és a Biblia által Závory Andrea, Badonics Adrienn és egy gyereksereg közreműködésével.

A színpad három részre tagozódik:

Az egyik oldalon az egyetértő, együtt éneklő ( fényes szelek nemzedék ) a másik oldalon a gondolkodó, vagyis a kételkedők, középen pedig a krónikás és a mesemondó. A fényes szellők  vörös nyakkendős nemzedéke együtt énekli ( Nagy Feróval  magnóról) a Mint a mókus fenn a fán…, Mienk a föld és más mozgalmi dalokat.  — majd csalódottságuk, meghasonlottságuk jeléül leveszik a nyakkendőt és eldobják.

Talán itt kezdődik 1956 október 23.

“…Reszketnek a vizek iszapjától

És mégis tisztátalanul

Semmi kedvük sincsen tovább menni”

“Eladtam nekik mindenem, dalokat, verseket, táncot./ De minden kevés volt ahhoz, hogy feledni tudjam a láncot.”

A mesék meséjében a mesemondók mesemondóját (a költők kötőjét ) hallgatva  megváltoznak az emberek, a gőgös szerény lesz, a haragos megbékül, a hazug igazmondóvá válik, csak a kegyetlen zsarnokokat nem tudja megváltoztatni “mert azok soha nem tudják végig hallgatni”.   A zsarnokság bosszújától a haláltól a költők költőjét és híveit a Tűzszárnyú madár mindig megmenti a   –   mesében –teszem hozzá ! A valóságban pedig ” hol zsarnokság van – ott zsarnokság van” .

“Szenvedő lélekkel áhítjuk, hogy a rontó harcok megszűnjenek; s kérjük az emberi bölcsesség szellemét, hogy a harcok küzdőit igazságtalan ítélet ne érje” -nem így lett!

“…a sír NIncs  sehol…”

” Lebegsz az idő vizében és nem nézel hátra./ Jobb is mert akik otthon maradtak, csak egy napot kaptak,  hogy rendbe tegyék életüket / és ha nem tudják meg kell halniuk / Bár a halál néha jobb , mint az élet.”     –    ” a sír nincs sehol. ” _

” Sósabbak itt a könnyek

S a fájdalmak is mások

Ezerszer Messiások

A magyar Messiások.

Ezerszer is meghalnak

S üdve nincs a keresztnek

Mert semmit se tehettek

Óh, semmit se tehettek. ”

” ..a sír nincs sehol…”     –  és a gyilkosokat nem lehet néven nevezni.  –  Jaj a legyőzötteknek! Dicsőség a legyőzötteknek!  Ámen.

Tiszaújvárosi Krónika , 1992. október 19. Éles Mihály

Szóljon hozzá!

Kötelező

Kötelező, Nem nyilvános