– A farizeusok és írástudók a Mózes székében ülnek, ezért csak tegyétek meg, amit parancsolnak a törvény szavával, de a tetteikben ne kövessétek őket. Elviselhetetlen terheket raktak az emberek nyakára, de ujjukat sem mozdítják, hogy könnyítsenek rajta. Mindent akképp tesznek, hogy meglássék az ő kegyességük, jó szélesre szabják az imaszíjaikat, és hosszabbra eresztik a bojtokat imaköntösükön. Szeretnek lakomák alkalmával meg a gyülekezetben a fő helyen ülni, és megkívánják, hogy a tereken mesterként köszöntsék őket.
– Jaj néktek, ti képmutató írástudók és farizeusok, mert elzárjátok a mennyek országának kapuját, és bár ti nem juttok oda, másokat sem engedtek bejutni!
– Jaj néktek, képmutatók, akik tengert és földet bejártok, hogy egyetlen pogányt zsidóvá tegyetek, s ha már azzá lett, a kárhozat fiává teszitek őt, magatoknál is kétszerte inkább!
– Jaj nektek, vakok vak vezetői, akik azt mondjátok, a templomra esküdni semmi, de ha a templom aranyára esküszik valaki, az kötelezi. Hát mi több, az arany-e vagy pedig a templom, amely megszenteli a benne lévő aranyat?
– Jaj nektek, képmutatók, mert tizedet adtok a mentából, rutából és paréjból, ám mit sem törődtök azzal, ami a törvényben fontos, bár nehéz: az igazságossággal, a könyörülettel és az Isten szeretetével! Ti kiszűritek a léből a szúnyogot, ám a teve benne marad, és lenyelitek.
– Jaj nektek, képmutatók, mert kívül megtisztítjátok a poharat és a tálat, ám belül tele van az rablott holmival és undoksággal!
– Jaj nektek, képmutatók, mert hasonlók vagytok a meszelt sírhoz, amely kívülről tetszetős, de belseje rothadást rejt! Éppígy mutatjátok ti az embereknek a jámborság színét, de belül rakva vagytok gonoszsággal!
– Jaj nektek, képmutatók, akik sírt építtek a prófétáknak, és az igazak síremlékeit feldíszítitek, s azt mondjátok: „Ha atyáink idejében éltünk volna, nem szennyeztük volna kezünket próféták és igazak vérével!” Hisz magatok ellen szóltok, beismerve, hogy próféták gyilkosainak vagytok a fiai! Hát csak tegyétek azt, amit atyáitok rátok hagytak! Kígyók és viperák fajzata, hogyan kerülhetnétek el a kárhoztatás ítéletét? Ezért mondja az Isten bölcsessége: „Újra prófétákat, bölcseket és tanítókat küldök hozzátok, és ti majd megostorozzátok, városról városra űzitek, megölitek és megfeszítitek őket, hogy rátok szálljon minden igaz vér, amely kiontatott Ábel vérétől ama Zakariásnak véréig, akit a templom és az oltár között öltetek meg.”
A farizeusok és írástudók szívét mindezek hallatán harag és gyűlölet töltötte el, és attól fogva főképp azért faggatták Jézust, hogy szavaiban megfoghassák és vádat emelhessenek ellene.

Szóljon hozzá!

Kötelező

Kötelező, Nem nyilvános